Jabłko z bakaliami w cieście filo

4.5 (146 ocen)

  • 60 min

przepis dostałam od babci , bardzo smaczne i proste .bardzo lubją jabłka w mojej rodzinie. myślę że każdy może dodać coś innego do śriodka

  • 60 min

Składniki:

  • Jabłka 2 szt.
    Suszone morele - 50 g
    Figi - 50 g
    Rodzynki - 2 łyżki
    Orzechy włoskie - 100 g
    Cukierki "Iris" - 2 szt.
    Cukier -. 1 lyżeczka
    Goździk suche
    Jajko - do smarowania jabłka (przed pieczeniem)
    Ciasto "Filo":
    Jajko - 1 szt.
    Mąka - 200 g
    Sok z cytryny - 1 łyżka.
    Masło - 1/4 kostki
    Sol -. 1/2 lyżeczki
    Zimna woda - 100 ml
    Skrobia kukurydziana - 50 g
Wystaw ocenę:

4.5 (146 ocen)

Zobacz również:

Desery

Jabłko z bakaliami w cieście filo - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto
    Wymieszać składniki na ciasto, dobrze wyrobić i wysłać do lodówki na 1 godzinę.
  • 2. Jabłko oczyścić, wyciąć rdzeń.
    Drobno posiekane suszone morele, figi, orzechy, rodzynki dodać.
    Wszystkie suszone owoce i wymieszać i dodać do śriodka jabłka . Następnie dodać tajny składnik - w każdej połowie jabłka "iris" po obu stronach.
  • 3. Ciasto rozwałkować cienko, wyciąć dwa koła. Zawinąć każdy jabłko. Z resztek ciasta ciętych liści i dołączyć je do góry każdej ząbek jabłkowego. Smaruje jabłka z ubitym jajkiem i posypać cukrem.
    Jabłka piec w piekarniku rozgrzanym do 200 ° C przez 15 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować