Jabłka zapiekane z bakaliami

0 (0 ocen)

W dzieciństwie moja mama często robiła nam zapiekane jabłka. Ja też od czasu do czasu je robię i staram się urozmaicać nadzienie.

Składniki:



  • 4 jabłka
    1 łyżka orzechów włoskich
    1 łyżka orzechów macadamia
    1 łyżka orzechów pecan
    1 łyżka migdałów w płatkach
    1 łyżka rodzynek
    1 łyżka żurawiny
    miód prawdziwy płynny
    przyprawa do deserów w młynku

Jabłka zapiekane z bakaliami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie orzechy drobno pokroić, wymieszać z płatkami migdałów, rodzynkami i żurawiną. Jabłka umyć, ściąć na grubość około 1 cm od strony ogonka. W każdym jabłku wydrążyć gniazda nasienne i część miąższu robiąc miejsce na bakalie. Do środka wlać pół łyżeczki miodu, wsypać mieszankę bakali, polać łyżeczką miodu i przykryć ściętą górą z jabłka. Ułożyć w naczyniu do zapiekania, wlać wody na wysokość 1 cm. Zapiekać w 200 stopniach około 30 minut. 10 minut przed końcem pieczenia zdjąć z jabłek ściętą część. Przed podaniem oprószyć przyprawą i podać na ciepło.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy