Jabłka w cieście

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Sezon na jabłka w pełni ale czasu wiecznie mało by zrobić szarlotkę, więc postanowiłam zrobić jabłka w cieście.

  • 20 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 jajka
    1/2 szklanki mleka
    1 szklanka mąki pszennej
    1 płaska łyżka cukru
    1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
    1/2 łyżeczki cynamonu
    4-5 jabłek
    olej do smażenia
    cukier puder do posypania

Jabłka w cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wlać mleko, dodać całe jajka, mąkę, cukier, proszek do pieczenia i cynamon. Zmiksować na jednolite ciasto.
  • 2. Jabłka obrać ze skórki, pokroić na ok. 2 mm plasterki, wydrążyć środek.
  • 3. Na patelni rozgrzać olej, kłaść plastry jabłka zamoczone w cieście. Smażyć na niezbyt dużym palniku z obu stron. wykładać na papierowy ręcznik. Oprószyć cukrem pudrem.
  • 4. Najlepsze są podane na ciepło.

Komentarze

Podobne przepisy