Imbirowo-cytrynowe krewetki z chilli na grzankach

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

To jedno z moich ulubionych śniadań, serwowane przy specjalnych okazjach. Krewetki te doskonale nadają się również na przystawkę.

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • GRZANKI Z KREWETKAMI:
    - krewetki Black Tiger: 20 sztuk
    - chilli: 2 sztuki
    - imbir: 50 gramów
    - cytryna: 2 sztuki
    - curry: 1 szczypta
    - pietruszka: 1 pęczek
    - oliwa extra vergine: 4 łyżeczki
    - chleb dobrej jakości (na zakwasie): 300 dekagramów

Imbirowo-cytrynowe krewetki z chilli na grzankach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Obrany imbir posiekajcie na drobne kawałki. Papryczki przekrójcie wzdłuż, usuńcie pestki i posiekajcie.

    2. Na rozgrzanym oleju przez trzy minuty smażcie krewetki, imbir i chilli.

    3. Dodajcie sok z 2 cytryn, grubo posiekaną natkę pietruszki oraz curry, zamieszajcie i chwilę podgotujcie, tak by sos trochę się podgrzał.

    4. Przełóżcie wszystko do miseczki i dodajcie trochę oliwy extra vergine.

    5. Podawajcie z grzankami, uprzednio przygotowanymi na patelni grillowej albo w piekarniku lub tosterze. Użyjcie ulubionego chleba (np. włoskiego, z dodatkiem suszonych pomidorów i/lub oliwek) albo ciabatty.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy