Imbirowe ciasteczka z miodem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Miękkie masło i cukier zmiksuj na jednolitą masę. Do utworzonej masy dodaj jajko i miód. Na koniec wsyp przyprawy i sodę.
2.Do masy powoli wsypuj mąkę (wcześniej przesiej przez sitko), cały czas mieszając drewnianą łopatką. Mąki dodawaj do momenty kiedy ciasto przestanie przyklejać się do rąk. Zawiń w folię i wstaw do lodówki na godzinę (najlepiej na noc).
3.Zimne ciasto wyłóż na pergamin, rozwałkuj na płat ok. 3-5 mm grubości i wykrój różne formy (np. choinki, gwiazdki itp.) Ciasteczka wyłóż na blachę, wyścieloną papierem do pieczenia. Piecz 8-12 min w temp. 175 stopni.
Porady
Czas przygotowania zależy od wielkości ciasteczek i piekarnika. Wyjmij ciasteczka, kiedy zauważysz, że boki i spód zarumienią się.
Komentarze