Imbirowe ciasteczka z miodem

0 (0 ocen)

Pyszne, zimowe ciasteczka z imbirem i miodem.

Składniki:

  • 115 g masło
    65 g cukier
    6 łyżek miód
    1 szt jajko
    0,5 łyżeczki soda
    0,5 łyżeczki imbir mielony
    0,5 łyżeczki cynamon
    0,5 łyżeczki gałka muszkatołowa
    375-400 g mąka

Imbirowe ciasteczka z miodem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Miękkie masło i cukier zmiksuj na jednolitą masę. Do utworzonej masy dodaj jajko i miód. Na koniec wsyp przyprawy i sodę.
  • 2. Do masy powoli wsypuj mąkę (wcześniej przesiej przez sitko), cały czas mieszając drewnianą łopatką. Mąki dodawaj do momenty kiedy ciasto przestanie przyklejać się do rąk. Zawiń w folię i wstaw do lodówki na godzinę (najlepiej na noc).
  • 3. Zimne ciasto wyłóż na pergamin, rozwałkuj na płat ok. 3-5 mm grubości i wykrój różne formy (np. choinki, gwiazdki itp.) Ciasteczka wyłóż na blachę, wyścieloną papierem do pieczenia. Piecz 8-12 min w temp. 175 stopni.

Porady

Czas przygotowania zależy od wielkości ciasteczek i piekarnika. Wyjmij ciasteczka, kiedy zauważysz, że boki i spód zarumienią się.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy