Hummus

0 (0 ocen)

  • 8 godz. 20 min

Ciecierzyca obfituje w żelazo, potas, fosfor, błonnik i większość witamin z grupy B, a jej przyjemny, delikatnie orzechowy smak sprawia, że jest uniwersalnym dodatkiem prawie do wszystkiego.

  • 8 godz. 20 min

Składniki:

  • 250 g ciecierzycy
    2 ząbki czosnku
    sok z połówki limonki
    4 łyżki oliwy z oliwek
    łyżka pasty tahinii
    sól, pieprz
    odrobina wody z gotowania ciecierzycy

Hummus - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciecierzycę namoczyć na noc a później ugotować do miękkości (ok. 2 godziny), odcedzić (nie wylewać wody!!!), ostudzić, wrzucić do blendera z pozostałymi składnikami dodając łyżkami wodę z gotowania ciecierzycy do uzyskania odpowiedniej gęstości.
    Najlepiej podawać z chlebkiem własnej produkcji :)

Porady

Hummus przepyszny kupimy w Samirze, ale wcale nie gorszy możemy przygotować sami, na szybko z gotową ciecierzycą lub na nie za szybko z ugotowaną ciecierzycą, oczywiście nie trzeba przekonywać która jest smaczniejsza...

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy