Hot dogi inaczej

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Domowe hot dogi zapiekane w cieście

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • 10 sztuk:

    ciasto:

    2.5 szklanki mąki pszennej

    1 jajko

    3/4 szklanki wody

    20g świeżych drożdży

    łyżeczka cukru

    łyżeczka soli

    2 łyżki oleju rzepakowego

    nadzienie:

    5 parówek

    keczup

Hot dogi inaczej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na ciasto przekładamy do miski. Zagniatamy i odstawiamy przykryte ściereczką na około godzinę.

    Parówki przecinamy na pół.

    Gdy ciasto wyrośnie, ponownie zagniatamy.

    Wysypujemy mąkę na stolnicę. Wałkujemy ciasto na dość cienki placek i wycinamy z niego prostokąty o szerokości parówki i długości takiej, aby całą ją otoczyć.

    Na brzegu każdego prostokąta nakładamy keczup i parówkę (i ewentualne dodatki), zawijamy. Zlepiamy całość.

    Gotowe hot-dogi układamy na blasze i odstawiamy na ok. 20 minut aby podrosły.

    Pieczemy w temp. 180st C około 30 minut.

Porady

Podstawowy przepis to ciasto+parówka+keczup. Jednak w środek można włożyć to na co ma się ochotę. Ja nadziałam swoje hot-dogi dodatkowo czerwoną papryką i czerwoną cebulką.

Komentarze

Podobne przepisy