Grzane wino z pomarańczą

0 (0 ocen)

  • 15 min

idealny napój na chłodne, ponure i długie jesienne wieczory.

  • 15 min

Składniki:

  • Butelka czerwonego półsłodkiego (ew. półwytrawnego) wina
    ok 8-10 goździków
    1 pomarańcza
    odrobina cynamonu, imbiru - opcjonalnie
    miód (do smaku)

Grzane wino z pomarańczą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pomarańcza obrać tak, by zdjąć jak najwięcej białej błonki (powoduje ona gorzkawy smak), następnie podzielić na cząstki i pokroić na mniejsze kawałki.
    Do garnka wlać wino i postawić na palniku na małym ogniu. Dodać pomarańcza i goździki. Jeśli ktoś lubi korzenne przyprawy można dodać również odrobinę cynamonu i imbiru. Wszystko razem podgrzać, uważając aby wino się nie zagotowało. Zdjąć z palnika i dosłodzić do smaku miodem.

Komentarze

Podobne przepisy