grillowany filet z dynią i brokułem

0 (0 ocen)

  • 35 min

To bardzo smaczne, pożywne i łatwe w przyrządzeniu danie a dodatkowo pięknie prezentuje się na talerzu.

  • 35 min

Składniki:

  • Składniki: ( 2 porcje)
    - 2 piersi z kurczaka
    - 1 brokuł
    - kawałek dyni najlepiej Hokkaido (ok. 30- 40dkg)
    - 1 ząbek czosnku
    - sól, pieprz, zioła prowansalskie
    - 1 łyżka słodkiej papryki
    - 0,5 łyżeczki chili
    - 2 łyżki pestek dyni
    - olej

Grillowany filet z dynią i brokułem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pierś z kurczaka opłukać, osuszyć, przekroić wzdłuż na cieńsze filety.
    Mięso obsypać solą, pieprzem, papryką, chili ,dodać zmiażdżony ząbek czosnku i skropić olejem. Wszystko wymieszać tak aby przyprawy pokryły mięso. Odstawić na ok. pół godziny.
    Nagrzać piekarnik do 180 stopni.
    Dynię obrać, pokroić na mniejsze kawałki i ułożyć na blasze na papierze do pieczenia. Posypać pestkami dyni, ziołami prowansalskimi i skropić olejem i piec ok. 20-25 minut aż zmięknie ( ważne aby się nie rozlatywała)
    Brokuł podzielić na mniejsze różyczki i ugotować.
    Mięso grilluj na patelni bez tłuszczu.
    Ułóż składniki na talerzu.

Komentarze

Podobne przepisy