Grillowane szparagi z szynką szwarcwaldzką i jajkiem po benedyktyńsku

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 2 osób

Grillowane szparagi z szynką szwarcwaldzką i jajkiem po benedyktyńsku

  • 30 min
  • Dla 2 osób

Składniki:

  • - ok. 100 g szynki szwarcwaldzkiej/delikatnej/wędzonej (1 opakowanie np. Biedronka),
    - 4 jajka,
    - pęczek zielonych szparagów,
    - przyprawy: sól, pieprz.

Grillowane szparagi z szynką szwarcwaldzką i jajkiem po benedyktyńsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szparagi myjemy, odłamujemy zdrętwiałe końcówki. Do gotującej się wody, osolonej wody wkładamy szparagi na ok. 5 min. Po tym czasie wyjmujemy, zalewamy je zimną wodą. Odsączamy wodę kładąc je na papier kuchenny. Następnie owijamy szparagi szynką. Elektrycznego grilla rozgrzewamy, odrobinę smarujemy olejem. Następnie kładziemy nasze szparagi. Chwilę grillujemy je z każdej strony. W drugim garnuszku zagotowujemy wodę, lekko solimy. Mieszając łyżką tworzymy w wodzie wir i wlewamy jajko w środek powstałego wiru, bądź rozbijamy jajko na łyżkę i delikatnie kładziemy nią jajko na wodę. Gotujemy ok. 3 minuty tak, aby białko było ścięte, a żółtko płynne. Jajko kładziemy na szparagi, doprawiamy do smaku solą, pieprzem. Smacznego!

Komentarze

Podobne przepisy