Grillowane banany w glazurze

0 (0 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Prosta przekąska dla amatorów słodko-kwaskowatego smaku. Uwielbiam ten przenikający się smak! Karmelizowany cukier i orzeźwiająca cytryna lub limonka w połączeniu ze słodkim, ciepłym bananem...

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:


  • - banany: 2 sztuki
    - masło do natłuszczenia: 1 łyżeczka
    - masło do glazury: 2 łyżki
    - brązowy cukier: 2 łyżki
    - sok z cytryny: 0.5 sztuki

Grillowane banany w glazurze - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Grillowane banany w glazurze 1. Banany pozostawić w skórce, przekroić wzdłuż. Patelnię grillową delikatnie natłuścić masłem, zgrillować banany. Grillowanie owoców rozpoczynamy kładąc banany skórka w dół. Po kilku minutach odwracamy, grillujemy z drugiej strony. Na osobnej patelni przygotowujemy glazurę: rozpuszczamy 2 łyżki masła, dodajemy 2 łyżki cukru, mieszamy, by cukier się rozpuścił. Po chwili dolewamy sok z cytryny lub limonki, mieszamy, by składniki się połączyły. Po chwili gotowania sos zacznie gęstnieć. Banany przełożyć na talerz, polać glazurą.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy