Prosta przekąska dla amatorów słodko-kwaskowatego smaku. Uwielbiam ten przenikający się smak! Karmelizowany cukier i orzeźwiająca cytryna lub limonka w połączeniu ze słodkim, ciepłym bananem...
Dla 2 osób
Łatwy
Składniki:
- banany: 2 sztuki
- masło do natłuszczenia: 1 łyżeczka
- masło do glazury: 2 łyżki
- brązowy cukier: 2 łyżki
- sok z cytryny: 0.5 sztuki
Grillowane banany w glazurze - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Banany pozostawić w skórce, przekroić wzdłuż. Patelnię grillową delikatnie natłuścić masłem, zgrillować banany. Grillowanie owoców rozpoczynamy kładąc banany skórka w dół. Po kilku minutach odwracamy, grillujemy z drugiej strony. Na osobnej patelni przygotowujemy glazurę: rozpuszczamy 2 łyżki masła, dodajemy 2 łyżki cukru, mieszamy, by cukier się rozpuścił. Po chwili dolewamy sok z cytryny lub limonki, mieszamy, by składniki się połączyły. Po chwili gotowania sos zacznie gęstnieć. Banany przełożyć na talerz, polać glazurą.
Komentarze