Góralskie Pancakes

0 (0 ocen)

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Gdy braknie w domu pieczywa robimy takie placuszki na patelni teflonowej .

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - 650 g mąki tortowej
    -800 ml maślanki naturalnej
    - 1 łyżeczka czarnuszki ( można pominąć )
    - 1 jajko
    -1 płaska łyżka stołowa soli
    - 1 kopiata łyżeczka sody
    - trochę drobniutko startego oscypka( można pominąć ).

Góralskie pancakes - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Robimy ciasto. 1. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy ( ważne aby wszystkie były w temperaturze pokojowej ) . Po wymieszaniu odstawiamy na 20 minut aż ciasto troszkę podrośnie .
  • Smażymy placuszki na suchej patelni. 2. Rozgrzewamy patelnię teflonową , zmniejszamy płomień i nakładamy ciasto łyżką ( patelnia musi być sucha ) . Gdy placuszki złapią kolor obracamy delikatnie na drugą stronę .
  • Smażymy na suchej patelni. 3. Patelnia nie może być za gorąca ponieważ placuszki muszą się usmażyć również w środku . Placuszki obsmażamy po dwa razy z każdej strony .

Porady

Placuszki podajemy gorące z dowolnym twarożkiem i popijamy : mlekiem , maślanką,kefirem lub dowolnym jogurtem .

Komentarze

Podobne przepisy