Gołąbki meksykańskie

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Jest wspaniałą potrawą, która idealnie pasuje na różne uroczystości.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Gołąbki:
    2 jajka
    0,5 kg mięsa mielonego
    3 łyżki kaszy manny
    3 łyżki ryżu białego
    1/2 główki kapusty pekińskiej
    sól
    pieprz
    olej do smażenia

    Wywar:
    1 1/2 litra wody
    2 łyżki koncentratu pomidorowego
    1 łyżka keczupu
    1 kostka rosołowa
    2 łyżki mąki
    sól
    pieprz

Gołąbki meksykańskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0huxrax 1. Gołąbki:
    Kapustę pekińską kroimy w kostkę, dodajemy mięso mielone, jajka, mannę i ryż. Całość mieszamy i doprawiamy do smaku. Z powstałej mieszaniny formujemy gołąbki.
  • 2. Wywar:
    Do garnka wlewamy wodę, dodajemy koncentrat, keczup, kostkę rosołową, gotujemy.
  • image-0n52ixn 3. Gołąbki smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Następnie wkładamy do gotującej się wody. Gotujemy do miękkości ryżu. Doprawiamy solą i pieprzem, zagęszczamy mieszaniną mąki z wodą.

Porady

Gołąbki możemy podawać ze świeżym pieczywem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy