Gofry

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Domowe gofry z gofrownicy

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3 szklanki mąki
    4 jajka
    ¼ łyżeczki soli
    ½ szklanki cukru
    1 i ¾ szklanki wody gazowanej
    ½ szklanki oleju
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

Gofry - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę z odrobiną soli. Żółtka mieszamy z cukrem w inny naczyniu, po czym dodajemy olej, wodę i miksujemy. Następnie dodajmy wcześniej zmieszane ze sobą: mąkę, sól i proszek do pieczenia. Całość miksujemy. Ubite białko dodajemy do zmiksowanej masy, delikatnie mieszając łyżką lub łopatką do uzyskania jednolitej konsystencji. Piec w gofrownicy przez kilka minut (zależy kto jakie lubi, czy mniej czy bardziej przypieczone).

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy