Gofrowa jajecznica

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Jajecznica z gofrownicy to prawdziwa petarda idealna na śniadanie.

  • 20 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • -4 jaja
    -4 plastry szynki pokrojonej w kostkę
    -1/4 szklanki posiekanej pietruszki,koperku lub szczypiorku
    -4 łyżki mleka
    -odrobina soli i pieprzu

Gofrowa jajecznica - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie:
    Do masy jajecznej standardowo dodajemy sól i pieprz,szynkę pokrojoną w kostkę, pietruszkę oraz odrobinę mleka. Mieszamy i wylewamy na rozgrzaną oraz posmarowaną obficie tłuszczem gofrownicę. Masę nakładamy tylko do rantu gofrownicy, a mimo to w niewiarygodny sposób urośnie.Zapiekać 4-5 minut. Na koniec posypać można szczypiorkiem i koperkiem.

Porady

1. Warto pamiętać fakt, aby zawsze składniki wkładać do nagrzanej gofrownicy. Musi być gorąca, a nie dopiero nagrzewająca się. 2. Jajecznica powinna być delikatna, równomiernie usmażona i soczysta. Jajka trzeba roztrzepać, nie ubijać, bo to nie omlet. 3. Odrobina mleka lub śmietanki daje efekt bardziej kremowy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy