Gnocchi

0 (0 ocen)

  • 60 min

Jeden z włoskich przysmaków.

  • 60 min

Składniki:

  • - 1kg ziemniaków (niemłodych)
    - 1 jajko
    - 100g mąki
    - 1/2 łyżka soli
    - 2 garści świeżego szpinaku

Gnocchi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki myjemy (nie obieramy), wrzucamy do garnka i zalewamy wodą. Gotujemy przez około 40 minut aż będą miękkie. Następnie odcedzamy i obieramy. Dokładnie rozcieramy jak na puree. Dodajemy jajko, mąkę, przyprawy oraz drobno posiekany szpinak. Delikatnie ugniatamy, nie długo bo ciasto może wyjść twarde. Następnie ciasto dzielimy i wałkujemy na ruloniki, obsypując mąką. Kroimy na prostokąty, z jednej strony ugniatamy widelcem. Takie kluseczki wrzucamy do wrzącej, lekko osolonej wody, gdy wypłyną na górę czekamy chwilkę i odcedzamy.

Porady

Idealnie komponują się z sosem maślano-czosnkowym .

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy