"gniazda z jajkami"

0 (0 ocen)

Proste i efektowne danie. Często je robię na rodzinne spotkania.

Składniki:

  • 15 makaronowych gniazd
    100 g sera żółtego

    "Jajka"
    500 g mięsa mielonego
    1 jajko
    1 duża cebula
    1 bułka namoczona w mleku
    2 łyżki śmietany 18%
    2 ząbki czosnku
    natka koperku
    sół, pieprz, majeranek, oregano


    Sos:
    250 ml slodkiej śmietany
    500 ml kwaśnej śmietany 18 %
    500 ml wody
    2 łyżki majonezu
    4 płaskie łyżeczki przecieru poidorowego
    Sól. pieprz, bazylia, oregano, czosnek granulowany

"gniazda z jajkami" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. "Jajka":
    Do miski włóż mięso, dodaj śmietanę,odciśniętą bułkę,jajko, przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojoną w kostkę cebuę oraz przyprawy. Dobrze wymieszaj.
  • 2. Z masy uformuj 15 kulek
  • 3. Sos:
    składniki na sos wymieszaj ze sobą.
  • 4. W naczyniu żaroodpornym ułóż gniazda, do każdego z nich włóż mięsną kulkę - jajko. Całośc polej sosem. Przykryj folią aluminiową.
    Piec w 180 stopniach ok 40 min.
    Po tym czasie ściągnij folie i zapiekaj jeszcze 10 min

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy