Gicz cielęca w sosie miodowym

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Smaczne i aromatyczne mięsko

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 4 małe gicze cielęce
    sól
    3 łyżki oliwy do smażenia
    1 duża marchewka pokrojona w półplasterki
    2 łodygi selera naciowego pokrojonego w dużą kostkę
    3 liście laurowe
    3 ziela angielskie
    2 łyżki koncentratu pomidorowego
    ½ litra białego wytrawnego wina
    3 łyżki miodu

Gicz cielęca w sosie miodowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Gicze oprószamy solą obsmażamy ze wszystkich stron w garnku o grubym dnie. Odkładamy na bok. Na tym samym tłuszczu podsmażamy pokrojone warzywa: marchewkę i selera. Lekko solimy w trakcie smażenia. Dodajemy koncentrat pomidorowy i smażymy dalej. Zalewamy białym winem i gotujemy na dużym ogniu, mieszając, aż połowa wina odparuje. Dokładamy obsmażone wcześniej gicze i dolewamy tyle wody aby lekko zakryła mięso. Dusimy mięso na małym ogniu pod przykryciem, aż zrobi się bardzo miękkie i zacznie odchodzić od kości. Doprawiamy sos miodem oraz ewentualnie solą.

Porady

Mięso musimy sprawdzać aby było miękkie ale się nie rozpadało

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy