2 litry wody
4 galaretki na 0,5 litra wody (dowolny smak)
15 dag śliwek
15 dag truskawek
15 dag wiśni
15 dag czerwonych porzeczek
2 laski rabarbaru
1 laska wanilii
1 kora cynamonu
2 goździki
3 łyżki cukru
Galaretka mocno owocowa z korzenną nutą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Laskę wanilii przeciąć na pół i razem z cynamonem i goździkami włożyć do woreczka zrobionego z gazy i zaszyć. Owoce umyć, oczyścić, usunąć z nich pestki. Rabarbar pokroić na mniejsze kawałki. Owoce przełożyć do garnka. Zalać wodą. Dodać cukier i woreczek z przyprawami. Wszystko razem gotować ok 30 minut. Po tym czasie wyjąć woreczek. Wyłączyć gaz i wsypać galaretki. Dobrze razem wymieszać. Rozlać do pucharków. Odstawić do ostudzenia i stężenia. Schłodzić.
Komentarze