Makarony pasują do wszystkiego. Uwielbiamy je, gdyż podawać je można ze wszystkim, z czym tylko sobie wymarzymy. Z racji tego, że nie marnujemy jedzenia, to powstał ten oto przepis, na makaron z gulaszem w pomidorach.
1 godz. 20 min
Składniki:
300 g makaronu fusilli
500 g szynki wieprzowej
3 pomidory
2 cebule
100 ml oliwy z oliwek
4 ząbki czosnku
100 m wytrawnego czerwonego wina
1 liść laurowy
1 papryczka pepperoni
sól
Fusilli z wieprzowym gulaszem w pomidorach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Mięso kroimy w kostkę.
Cebulę i czosnek siekamy, podsmażamy na rozgrzanej oliwie, po czym dodajemy pokrojone w kostkę (bez skóry), pomidory, mięso, wino, liść laurowy, pokrojoną w drobną krostę papryczkę, wino, 100 ml wody oraz ½ łyżeczki soli.
Dusimy na małym ogniu przez godzinę. W razie potrzeby dolewamy wody.
W tym czasie gotujemy makaron.
Przygotowany gulasz doprawiamy do smaku solą. Do gulaszu dodajemy makaron, dokładnie mieszamy. Podajemy od razu po przygotowaniu.
Komentarze