Pyszne chrupiące placki ziemniaczane podane z gulaszem wieprzowym z dodatkiem opieniek. Idealne na obiad :)
2 godz. 10 min
Dla 2 osób
Średni
Składniki:
gulasz z opieńkami:
ok. 200 g opieniek ( świeże lub mrożone),
ok. 400 g wieprzowiny ( u mnie biodrówka),
mała cebula,
łyżeczka lubczyku,
łyżeczka mąki
łyżeczka śmietany,
sól, pieprz, ostra i słodka papryka,
Placki ziemniaczane:
0,5 kg ziemniaków obranych,
ząbek czosnku,
1 duże jajko,
1 łyżka mąki pszennej,
1 łyżka mąki ziemniaczanej ,
łyżeczka lubczyku,
sól, pieprz,
oraz olej do smażenia
Placki ziemniaczane z gulaszem wieprzowym i opieńkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Gulasz:
Śwież opieńki wrzucamy do wrzątku i gotujemy na wolnym ogniu około 20 minut.
Następnie przecedzamy je przez sitko, przelewamy zimną wodą i dokładnie odsączamy. Jeśli mamy mrożone to rozmrażamy.
Mięso kroimy w kostkę i podsmażamy do momentu aż puści sok i zacznie lekko przywierać do garnka. Zalewamy wtedy gorąca wodą ( ok 1,5 litra) i gotujemy do miękkości ok 60 min. Jeśli jest potrzeba to dolewamy jeszcze trochę gorącej wody.
Gdy mięso jest miękkie dodajemy sól, słodką i ostrą paprykę ( ilość według uznania, u mnie po ok. 1/3 łyżeczki) oraz lubczyk i jeszcze chwilkę dusimy ok. 10 min.
Następnie dodajemy opieńki i razem dusimy około 15 min. Gulasz zabielamy śmietaną i zatrzepujemy mąką ( ja daję na małe sitko i delikatnie strzepuje cały czas mieszając gulasz) i jeśli jest potrzeba doprawiamy jeszcze do smaku.
Placki ziemniaczane:
Ziemniaki obieramy, ścieramy na tarce na dowolną grubość ( ja połowę starłam na małych, a połowę na dużych). Zostawiamy na ok.10 minut w misce i po tym czasie odciskamy ziemniaki z soku. Czosnek również ścieramy. Następnie dokładnie mieszamy z jajkiem, mąką i przyprawami. Masę dzielimy na 2 części i smażymy duże placki o średnicy ok. 20 cm z obu stron na na rumiano.
Na gorący placek ziemniaczany nakładamy porcję gulaszu i składamy na pół. Smacznego :)
Komentarze