Placki ziemniaczane z gulaszem wieprzowym i opieńkami

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 10 min
  • Dla 2 osób
  • Średni

Pyszne chrupiące placki ziemniaczane podane z gulaszem wieprzowym z dodatkiem opieniek. Idealne na obiad :)

  • 2 godz. 10 min
  • Dla 2 osób
  • Średni

Składniki:

  • gulasz z opieńkami:
    ok. 200 g opieniek ( świeże lub mrożone),
    ok. 400 g wieprzowiny ( u mnie biodrówka),
    mała cebula,
    łyżeczka lubczyku,
    łyżeczka mąki
    łyżeczka śmietany,
    sól, pieprz, ostra i słodka papryka,
    Placki ziemniaczane:
    0,5 kg ziemniaków obranych,
    ząbek czosnku,
    1 duże jajko,
    1 łyżka mąki pszennej,
    1 łyżka mąki ziemniaczanej ,
    łyżeczka lubczyku,
    sól, pieprz,
    oraz olej do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Placki ziemniaczane z gulaszem wieprzowym i opieńkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Gulasz:
    Śwież opieńki wrzucamy do wrzątku i gotujemy na wolnym ogniu około 20 minut.
    Następnie przecedzamy je przez sitko, przelewamy zimną wodą i dokładnie odsączamy. Jeśli mamy mrożone to rozmrażamy.
    Mięso kroimy w kostkę i podsmażamy do momentu aż puści sok i zacznie lekko przywierać do garnka. Zalewamy wtedy gorąca wodą ( ok 1,5 litra) i gotujemy do miękkości ok 60 min. Jeśli jest potrzeba to dolewamy jeszcze trochę gorącej wody.
    Gdy mięso jest miękkie dodajemy sól, słodką i ostrą paprykę ( ilość według uznania, u mnie po ok. 1/3 łyżeczki) oraz lubczyk i jeszcze chwilkę dusimy ok. 10 min.
    Następnie dodajemy opieńki i razem dusimy około 15 min. Gulasz zabielamy śmietaną i zatrzepujemy mąką ( ja daję na małe sitko i delikatnie strzepuje cały czas mieszając gulasz) i jeśli jest potrzeba doprawiamy jeszcze do smaku.
    Placki ziemniaczane:
    Ziemniaki obieramy, ścieramy na tarce na dowolną grubość ( ja połowę starłam na małych, a połowę na dużych). Zostawiamy na ok.10 minut w misce i po tym czasie odciskamy ziemniaki z soku. Czosnek również ścieramy. Następnie dokładnie mieszamy z jajkiem, mąką i przyprawami. Masę dzielimy na 2 części i smażymy duże placki o średnicy ok. 20 cm z obu stron na na rumiano.
    Na gorący placek ziemniaczany nakładamy porcję gulaszu i składamy na pół. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować