Połączeniu owoców z mięsem było dobrym pomysłem. Możemy kombinować z różnymi składnikami.
Dla 2 osób
Składniki:
50dag świeżych malin lub mrożonych
250 ml wina czerwonego wytrawnego
25 ml octu winnego czerwonego
25 ml oleju rzepakowego lub z oliwy z oliwek
3 łyżki miodu
sól,pieprz,czosnek mielony do smaku
1duża pierś z kurczaka
świeży tymianek
sól,pieprz,czosnek mielony do smaku
Fondue malinowe z piersią z kurczaka w tymianku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pierś z kurczaka dokładnie myjemy,kroimy na kawałki wielkości około 2cmx2cm. Do miseczki wkładamy pokrojoną pierś z kurczaka,posypujemy solą,pieprzem,czosnkiem i świeżym tymiankiem.Wkładamy do lodówki na 2 godziny. Na patelni grillowej smażymy kawałki piersi następnie przekładamy do miseczki.
2.o rondla wkładamy umyte maliny,wlewamy wino,miód i na wolnym ogniu gotujemy do redukcji. Zdejmujemy z ognia.Maliny z sosem dokładnie miksujemy blenderem. dodajemy ocet, olej dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku solą,pieprzem i czosnkiem.
Komentarze