fondue malinowe z piersią z kurczaka w tymianku

0 (0 ocen)

  • Dla 2 osób

Połączeniu owoców z mięsem było dobrym pomysłem. Możemy kombinować z różnymi składnikami.

  • Dla 2 osób

Składniki:

  • 50dag świeżych malin lub mrożonych
    250 ml wina czerwonego wytrawnego
    25 ml octu winnego czerwonego
    25 ml oleju rzepakowego lub z oliwy z oliwek
    3 łyżki miodu
    sól,pieprz,czosnek mielony do smaku

    1duża pierś z kurczaka
    świeży tymianek
    sól,pieprz,czosnek mielony do smaku

Fondue malinowe z piersią z kurczaka w tymianku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Fondue malinowe 1. Pierś z kurczaka dokładnie myjemy,kroimy na kawałki wielkości około 2cmx2cm. Do miseczki wkładamy pokrojoną pierś z kurczaka,posypujemy solą,pieprzem,czosnkiem i świeżym tymiankiem.Wkładamy do lodówki na 2 godziny. Na patelni grillowej smażymy kawałki piersi następnie przekładamy do miseczki.
  • Fondue malinowe 2. o rondla wkładamy umyte maliny,wlewamy wino,miód i na wolnym ogniu gotujemy do redukcji. Zdejmujemy z ognia.Maliny z sosem dokładnie miksujemy blenderem. dodajemy ocet, olej dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku solą,pieprzem i czosnkiem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy