Fenkuł zapiekany z tołpygą

0 (0 ocen)

  • 45 min

Lekki, zdrowy i orzeźwiający obiad z rybą, warzywami i sosem cytrynowym. Polecam fenkuł zapiekany bo jest bardzo dobry. Cały obiad zrobiony na jednej blaszce w piekarniku.

  • 45 min

Składniki:


  • ryba:
    2 kawałki tołpygi
    sól, pieprz
    przyprawa do ryb
    1/2 łyżeczki majeranku

    warzywa:
    2 fenkuły
    2 marchewki
    1 pietruszka korzeń
    4 ziemniaki
    10 brukselek
    sól, pieprz
    1 łyżka przyprawy do pizzy
    6 łyżek oliwy

    sos cytrynowy:
    1 cytryna
    200 g jogurtu greckiego
    1 ząbek czosnku
    sól, pieprz
    1 łyżeczka musztardy

Fenkuł zapiekany z tołpygą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • warzywa pokrojone 1.
    Marchew, pietruszkę, ziemniaki obieram. Warzywa kroję w cienkie długie paski, ziemniaki w ćwiartki.Przekładam do miski, dodaję nacięte na krzyż brukselki, polewam oliwą i posypuję przyprawą. Całość dokładnie mieszam. Z fenkuła odkrawam końcówkę przy korzeniu i cienkie odnóżki też. Kroję wzdłuż dłuższego boku na ćwiartki polewam oliwą, posypuję przyprawą do pizzy.
  • warzywa na blaszce w przyprawach 2. Warzywa układam na blaszce na papierze do pieczenia. Warzywa i rybę wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 200 stopni na 40 minut.
  • tołpyga przed pieczeniem 3. Rybę sole, pieprzę, posypuje przyprawą do ryb i majerankiem. Odstawiam na godzinę do lodówki. Rybę zawijam w folię aluminiową.Rybę wyjmuje po 20-25 minutach.
  • sos cytrynowy 4. Sos:
    Cytrynę sparzam i dokładnie szoruję. Skórkę ścieram na tarce. Wyciskam sok z połówki cytryny. Sok, skórkę, sprasowany czosnek, musztardę dodaję do jogurtu. Doprawiam solą pieprzem.

Komentarze

Podobne przepisy