Lekki, zdrowy i orzeźwiający obiad z rybą, warzywami i sosem cytrynowym. Polecam fenkuł zapiekany bo jest bardzo dobry. Cały obiad zrobiony na jednej blaszce w piekarniku.
45 min
Składniki:
ryba:
2 kawałki tołpygi
sól, pieprz
przyprawa do ryb
1/2 łyżeczki majeranku
Fenkuł zapiekany z tołpygą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Marchew, pietruszkę, ziemniaki obieram. Warzywa kroję w cienkie długie paski, ziemniaki w ćwiartki.Przekładam do miski, dodaję nacięte na krzyż brukselki, polewam oliwą i posypuję przyprawą. Całość dokładnie mieszam. Z fenkuła odkrawam końcówkę przy korzeniu i cienkie odnóżki też. Kroję wzdłuż dłuższego boku na ćwiartki polewam oliwą, posypuję przyprawą do pizzy.
2. Warzywa układam na blaszce na papierze do pieczenia. Warzywa i rybę wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 200 stopni na 40 minut.
3.Rybę sole, pieprzę, posypuje przyprawą do ryb i majerankiem. Odstawiam na godzinę do lodówki. Rybę zawijam w folię aluminiową.Rybę wyjmuje po 20-25 minutach.
4.Sos:
Cytrynę sparzam i dokładnie szoruję. Skórkę ścieram na tarce. Wyciskam sok z połówki cytryny. Sok, skórkę, sprasowany czosnek, musztardę dodaję do jogurtu. Doprawiam solą pieprzem.
Komentarze