Faszerowane pieczarki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.4 duże pieczarki obieramy, wyłamujemy nóżkę i wybieramy ze środka blaszki grzyba. Nie wyrzucamy ani nóżek, ani wnętrza, przydadzą się do farszu. Składniki farszu to schab lub szynka wieprzowa, cebula, papryka. Mięso kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na patelni. Najlepiej dodać do niego pokruszoną kostkę rosołową, przyprawiamy jeszcze pieprzem i ziołami prowansalskimi. Dorzucamy posiekaną cebulę i paprykę. Gdy już wszystko zmięknie dorzucamy nóżki i wnętrze pieczarki. Wszystko dusimy ok, 15 minut. Następnie farsz wkładamy do pieczarek ułożonych w blasze na folii aluminiowej wysmarowanej delikatnie olejem. Pieczarki przykrywamy plastrem żółtego sera i całość pieczemy 20-30 minut w 200 stopniach. Danie najlepiej smakuje z kuskusem, który przyrządzamy według przepisu na opakowaniu.
Komentarze