Faszerowane patisony z duszoną marchewką

0 (0 ocen)

  • 60 min

Patison to rzadko spotykane warzywo o bardzo wyjątkowym smaku.

  • 60 min

Składniki:

  • 2 patisony
    200g mięsa mielonego
    80 g kaszy kuskus
    3 duże marchewki
    pół cebuli
    ząbek czosnku
    łyżka miodu
    2 łyżki masła
    50 g serka topionego
    sól
    pieprz

Faszerowane patisony z duszoną marchewką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Odkroiłam wierzch patisonów i wydrążyłam je, pozostawiając ok 1 cm ściankę. Posoliłam w środku w piekłam w piekarniku w 180 stopniach przez około 20 minut.
  • 2. W tym samym czasie gotowałam pokrojoną na mniejsze kawałki marchewkę w osolonej wodzie.
  • 3. Następnie usmażyłam mięso mielone (w moim przypadku było ono z indyka) z cebulą, po doprawieniu solą i pieprzem dodałam pół posiekanego ząbka czosnku oraz wcześniej przygotowany kuskus. Wszystko razem wymieszałam i włożyłam do lekko podpieczonego patisona. Następnie pozostawiłam w piekarniku przez 30 minut.
  • 4. Podgotowane marchewki pokroiłam w kostkę i dusiłam na maśle z miodem oraz czosnkiem , dodając pieprz i serek topiony.
  • 5. Wszystko wyłożyłam na talerz ze świeżymi pomidorami i czerwoną cebulką.

Porady

Gdy wyciągamy patisony z piekarnika po pierwszym podpiekaniu warto ustawić je "do góry nogami" żeby wyciekła z nich woda, która wydobyła się po posoleniu.

Komentarze

Podobne przepisy