Faszerowane patisony z duszoną marchewką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Odkroiłam wierzch patisonów i wydrążyłam je, pozostawiając ok 1 cm ściankę. Posoliłam w środku w piekłam w piekarniku w 180 stopniach przez około 20 minut.
2.W tym samym czasie gotowałam pokrojoną na mniejsze kawałki marchewkę w osolonej wodzie.
3.Następnie usmażyłam mięso mielone (w moim przypadku było ono z indyka) z cebulą, po doprawieniu solą i pieprzem dodałam pół posiekanego ząbka czosnku oraz wcześniej przygotowany kuskus. Wszystko razem wymieszałam i włożyłam do lekko podpieczonego patisona. Następnie pozostawiłam w piekarniku przez 30 minut.
4.Podgotowane marchewki pokroiłam w kostkę i dusiłam na maśle z miodem oraz czosnkiem , dodając pieprz i serek topiony.
5.Wszystko wyłożyłam na talerz ze świeżymi pomidorami i czerwoną cebulką.
Porady
Gdy wyciągamy patisony z piekarnika po pierwszym podpiekaniu warto ustawić je "do góry nogami" żeby wyciekła z nich woda, która wydobyła się po posoleniu.
Komentarze