Ekspersowe danie misz-masz

0 (0 ocen)

Szybko, smacznie i nie drogo.

Składniki:

  • ok 70 dag łopatki
    2 cebule
    1/2 słoika (1L) papryki konserwowej
    1/3 słoika (1l) pieczarek w occie
    5 ogórków konserwowych
    ok 3 łyżeczki mąki pszennej
    ok 1 łyżka śmietany kwaśnej
    tłuszcz do smażenia
    przyprawy do smaku: sół, pieprz, ostra papryka, maggi.

    Ryż ugotowany na sypko

Ekspersowe danie misz-masz - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso zmielić wraz z cebulami przez maszynę. Zmielone podsmażyć na tłuszczu, do czasu przyrumienienia, posolić (ok 0,5 łyżeczki). Podlać wodą, tak by przykryło mięso. Dusić pod przykryciem do miękkości (ok 30-40 min).
  • 2. Paprykę i ogórki konserwowe pokroić w kostkę. Pieczarki na mniejsze części.
  • Misz-masz 3. Gdy mięso będzie miękkie dodać pokrojone ogórki, paprykę i pieczarki. Mąkę rozmieszać w małej ilości wody, dodać śmietanę oraz szczyptę soli, wlać troszkę sosu spod dania w celu zahartowania, wlać do całości, wymieszać. Doprawić do smaku. Podawać z ugotowanym ryżem.

Porady

Danie podawać z ugotowanym ryżem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy