Dżem owocowy z kiwi, banana i jabłka

0 (0 ocen)

Zrobiłam kiedyś wielkie zapasy kiwi z myślą o tym, by je zjeść. Później wpadło mi do głowy, że może zrobię z tego kiwi dżem. Jako że samo kiwi wydawało mi się zbyt kwaśne, do towarzystwa dorzuciłam banany i jabłka.

Składniki:

  • 4 słoiczki o pojemności ok 200ml.

    14 sztuk kiwi
    2 banany
    2 jabłka
    150g cukru
    1 cytryna (sok)
    1 opakowanie cukru żelującego

Dżem owocowy z kiwi, banana i jabłka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Owoce z cukrami 1. Kiwi obieramy i przemywamy by pozbyć się "włosków". Kroimy na małe kawałki usuwając twarde, białe końce. Dodajemy banany oraz jabłka pozbawione gniazd nasiennych. Miksujemy, ale tak by pozostały cząstki owoców. Dodajemy cukier, sok z cytryny oraz substancję żelującą. Mieszamy i pozostawiamy na min. 30 minut, by owoce puściły trochę soku.
  • 2. Garnek z owocami stawiamy na małym ogniu i ciągle mieszając doprowadzamy do zagotowania. Gotujemy ok 5 minut, po tym czasie przekładamy do słoiczków, wycieramy ich brzegi jeśli coś nakapało, a także osuszamy nakrętki, zakręcamy szczelnie i pasteryzujemy 40 minut wkładając przetwory do zimnego piekarnika ustawionego na temp. 120st C. Po pasteryzacji pozostawiamy słoiczki w piekarniku do całkowitego wystudzenia.

Komentarze

Podobne przepisy