Dyniowo-jabłkowe racuszki

0 (0 ocen)

Aromatyczne, wyśmienite na lekki obiad bądź ciepłą kolację.

Składniki:

  • 40 dag dyni
    2 jajka
    2 szklanki mąki
    2 szklanki kefiru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2-3 kwaśne jabłka
    1 łyżka soku z cytryny
    rodzynki
    olej do smażenia

Dyniowo-jabłkowe racuszki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka umyć, osuszyć, obrać ze skórki. Przekroić i wydrążyć gniazda nasienne, następnie pokroić w talarki i skropić lekko sokiem cytryny. Dynię obrać ze skórki, oczyścić z pestek, pokroić w niedużą kostkę i wrzucić do małej ilości wody. Rozgotować i ostudzić. Odmierzyć 2 szklanki miękkiej dyni, dodać kefir, przesianą mąkę, proszek do pieczenie, roztrzepane jajka, pokrojone w talarki jabłka i sparzone rodzynki. Dokładnie wymieszać. Racuszki smażyć na rozgrzanym oleju.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy