Nastał sezon dyniowy, czyli jesień nadchodzi wielkimi krokami...niestety :( Wczoraj podkradłam bratu z działki jedną dynię aby wypróbować moje pomysły na dania z tym warzywem. Dziś na pierwszy ogień poszły muffinki. Chcecie wypróbować?
40 min
Więcej niż 10 osób
Składniki:
1,5 szklanki mąki
szczypta soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
czubata łyżeczka cynamonu
łyżeczka imbiru
pół szklanki cukru
2 jajka
szklanka drobno startej surowej dyni
pół szklanki oleju
pół szklanki mleka
2 łyżki skórki kandyzowanej z pomarańczy
Dyniowe muffinki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki mokre i sypkie wymieszać oddzielnie, tzn. do jednej miski wsypać przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Dosypać sól, cynamon, imbir, cukier i skórkę z pomarańczy.
W drugiej misce mieszać mokre składniki - mleko, olej, jajka i startą dynię.Powoli połączyć dwie masy i przełożyć do foremek. Piec 20 minut w temperaturze 180ºC.
Komentarze