Dyniowe muffinki

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób

Nastał sezon dyniowy, czyli jesień nadchodzi wielkimi krokami...niestety :( Wczoraj podkradłam bratu z działki jedną dynię aby wypróbować moje pomysły na dania z tym warzywem. Dziś na pierwszy ogień poszły muffinki. Chcecie wypróbować?

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki
    szczypta soli
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    czubata łyżeczka cynamonu
    łyżeczka imbiru
    pół szklanki cukru
    2 jajka
    szklanka drobno startej surowej dyni
    pół szklanki oleju
    pół szklanki mleka
    2 łyżki skórki kandyzowanej z pomarańczy

Dyniowe muffinki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki mokre i sypkie wymieszać oddzielnie, tzn. do jednej miski wsypać przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Dosypać sól, cynamon, imbir, cukier i skórkę z pomarańczy.
    W drugiej misce mieszać mokre składniki - mleko, olej, jajka i startą dynię.Powoli połączyć dwie masy i przełożyć do foremek. Piec 20 minut w temperaturze 180ºC.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy