Dyniowa rolada ze szpinakiem

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Knedel z dodatkiem puree z dyni. Zawinięty w formie rolady ze szpinakiem i fetą. Bardzo dobrze smakuje z sosem czosnkowym.

Składniki:

  • 300g ziemniaków ugotowanych
    1 szklanka puree z dyni
    1 jajko
    1 szklanka mąki pszennej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
    250g szpinaku mrożonego
    3 ząbki czosnku
    ok 80g sera typu feta
    sól
    pieprz czarny

Dyniowa rolada ze szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szpinak rozmrozić i odsączyć z nadmiaru wody. Czosnek drobno posiekać i podsmażyć na patelni. Dodać czosnek i doprawić solą. W razie konieczności odparować nadmiar wody.
  • image-1fxoblf 2. Ziemniaki przecisnąć przez praskę lub zmielić. Dodać gęste puree z dyni i jajko. Wymieszać. Wsypać mąki i przyprawić ciasto. Rozwałkować na prostokąt o wymiarach ok 20x30cm podsypując mąką.
  • image-0rnqao3 3. Ściereczkę bawełnianą oprószyć mąką i przełożyć na nią ciasto. Rozsmarować szpinak, a wzdłuż krótszego brzegu położyć pasek fety.
  • image-224dr33 4. Zwijać w roladę, pomagając sobie ściereczką. Zawinąć w nią ciasto i związać końce jak cukierka. Włożyć do gotującej się posolonej wody. Rolada powinna być całkowicie przykryta wodą. Gotować 15min. Następnie wyjąć roladę i ostrożnie rozwinąć. Pokroić na plastry. Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_03-2015

Komentarze

Podobne przepisy