Dwukolorowe ciasto malinowo-jagodowe

0 (0 ocen)

  • 25 min

Pycha :)

  • 25 min

Składniki:

  • 250 g miękkiej margaryny
    5 jajek
    1 niepełna szklanka cukru
    2 szklanki mąki pszennej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    300 g jagód i malin (mogą być mrożone ) lub innych owoców
    2 łyżeczki kakao

Dwukolorowe ciasto malinowo-jagodowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Miękką margarynę utrzeć z cukrem na puch. Dodawać kolejno jajka cały czas miksując.Wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia i połączyć ze sobą. Około 1/3 części ciasta przełożyć do osobnego naczynia, dodać 2 łyżeczki kakao i wymieszać.
  • 2. Formę 24x35 cm wyłożyć pergaminem, wyłożyć najpierw jasne ciasto-wyrównać i na jasne wyłożyć część ciemną- również łyżką delikatnie rozprowadzić po całości. Owoce obtoczyć w mące ( wówczas owoce nie wpadną do środka ) i porozkładać na cieście. Piec w temp.180°C około 40 minut ( do suchego patyczka ).
    Po ostudzeniu obsypać cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy