Duszone warzywa z pieczonym ziemniakami

0 (0 ocen)

  • 60 min

Szybkie danie bezmięsne, idealne na obiad.

  • 60 min

Składniki:

  • Pieczone ziemniaki:
    1/2 kg ziemniaków
    natka pietruszki
    sól
    pieprz
    oliwa
    Duszone warzywa:
    1 cebula
    1 papryka czerwona
    1/2 młodej cukini
    1 pomidor
    tłuszcz
    sól
    pieprz

Duszone warzywa z pieczonym ziemniakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ziemniki obieramy i kroimy na ćwiartki. 1. Ziemniki obieramy i kroimy na ćwiartki. Natkę bardzo drobno siekamy. Posypujemy natką ziemniaki. Oprószamy przyprawami i kropimy oliwą. Mieszamy, aby wszystkie składniki się połączyły. Układamy w naczyniu żaroodpornym i pieczemy około 45 minut w temp. 180 stopni.
  • Dusimy warzywa. 2. Cebulę drobno siekamy i szklimy na tłuszczu. Dodajemy pokrojoną cukinię i paprykę. Dusimy. Na końcu dodajemy pomidora. Dusimy do miękkości. Doprawiamy do smaku. Na talerz wykładamy upieczone ziemniaki oraz duszone warzywa.

Komentarze

Podobne przepisy