Lubię przygotowywać tego typu dnia. Nie wymagają zbytniego wysiłku, trzeba tylko pokroić kilka składników i wrzucić wszystko na patelnię. Mimo iż to proste danie, jest pyszne.
Składniki:
Ok. 1kg cukinii
2 czerwone cebule
3 ząbki czosnki
1 puszka białej fasoli
1 puszka pomidorów w kostce
Sól, pieprz
1 szczypta cukru
Olej
Świeża mięta
10 dag fety lub sera sałatkowego
Grzanki
Duszona cukinia z fasolą na grzance - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Cukinię umyć, przekroić, wydrążyć nasiona i pokroić w 3 cm kawałki. Podsmażyć na oleju na złoty kolor. Dodać pokrojoną w kostkę cebule lub czosnek. Smażyć aż cebula zmięknę. Dodać puszkę fasoli i pomidory. Doprawić solą, pieprzem i cukrem do smaku. Chwilę dusić, by cukinia zmiękła.
Potrawę podawać na grzance lub w miseczce, posypane posiekaną miętą i pokruszonym serem.
Komentarze