Duszona cukinia z fasolą na grzance

0 (0 ocen)

Lubię przygotowywać tego typu dnia. Nie wymagają zbytniego wysiłku, trzeba tylko pokroić kilka składników i wrzucić wszystko na patelnię. Mimo iż to proste danie, jest pyszne.

Składniki:

  • Ok. 1kg cukinii
    2 czerwone cebule
    3 ząbki czosnki
    1 puszka białej fasoli
    1 puszka pomidorów w kostce
    Sól, pieprz
    1 szczypta cukru
    Olej
    Świeża mięta
    10 dag fety lub sera sałatkowego
    Grzanki

Duszona cukinia z fasolą na grzance - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Cukinię umyć, przekroić, wydrążyć nasiona i pokroić w 3 cm kawałki. Podsmażyć na oleju na złoty kolor. Dodać pokrojoną w kostkę cebule lub czosnek. Smażyć aż cebula zmięknę. Dodać puszkę fasoli i pomidory. Doprawić solą, pieprzem i cukrem do smaku. Chwilę dusić, by cukinia zmiękła.
    Potrawę podawać na grzance lub w miseczce, posypane posiekaną miętą i pokruszonym serem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy