Dundee Cake, szkockie ciasto.

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Przepis od znajomej z Anglii.

  • 2 godz.

Składniki:


  • 150 g masła

    150g drobnego cukru

    3 duże jajka

    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    225 dkg mąki pszennej

    175g rodzynek koryntek

    175g rodzynek sułtanek

    50g wiśni kandyzowanych

    50g skórki pomarańczowej kandyzowanej

    2 łyżki mielonych migdałów

    skórka starta z pomarańczy

    skórka starta z cytryny

    100g blanszowanych migdałów

Dundee cake, szkockie ciasto. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło utrzeć, dodać cukier, ucierać, aż powstanie krem. Dodawać po jednym jajku. Mąkę z proszkiem przesiać, dodać do masy, wymieszać. Wiśnie kandyzowane pokroić na połówki, skórkę posiekać. W osobnym naczyniu wymieszać, rodzynki, wiśnie,skórka pomarańczowa, mielone migdały i starte skórki z cytryny i pomarańczy. Wsypać do ciasta, wymieszać. Tortownice o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, spód i boki. Posmarować tłuszczem, wylać ciasto, wyrównać. Na wierzch poukładać migdały. Piec w nagrzanym piekarniku w 160 stopniach C. W przepisie 2,5 godziny ja piekłam 1,5 godziny.

Komentarze

Podobne przepisy