Drożdżowy z jabłkami

0 (0 ocen)

  • 4 godz. 5 min

Coś dla amatorów ciasta drożdżowego

  • 4 godz. 5 min

Składniki:

  • Ciasto:
    3/4 kostki drożdży
    1 szkl cukru
    1 cukier waniliowy
    4 jajka (roztrzepane)
    3/4 szkl ciepłego mleka
    3/4 szkl oliwy
    4 szkl mąki tortowej
    kruszanka:
    1/3 kostki margaryny
    1/2 szkl cukru
    1 mały cukier waniliowy
    1/2 szkl mąki
    2 łyżki oliwy
    5 dużych słodkich jabłek

Drożdżowy z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cisto: wszystkie składniki wkładamy warstwami do misko drożdże-cukier-cukier waniliowy- mocno roztrzepane jajka-mleko-oliwa-przesiana mąka. Nie mieszamy tylko odstawiamy na 3 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po tym czasie cisato dokładnie wymieszać i wyłożyć na blache, na to wysypać jabłka obrane ze skórki i wydrążone pokrojone w cienkie plasterki. Na wierzch posypać rozrobioną kruszanką. Odstawić na 20 minut do wyrośniecia. po tym czasie wstawić do nagrzanego piekarnika na 180 st. C i piec ok. 45 minut.

Porady

można przygotowywać z różnymi owowcami sezonowymi, jabła, śliwki, jagody, brzoskwinie, można również wykorzystać owoce z kompotów.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy