Drożdzowy kwiat

0 (0 ocen)

Idealne na przekąskę, można zabrać do pracy lub szkoły.

Składniki:

  • Ciasto:
    4, 5 szklanki mąki
    5 dag drożdży
    szklanka mleka
    3 łyżki cukru
    125 dag masła
    jajko
    szczypta soli
    farsz:
    100 g kaszy pęczak
    opakowanie / słoik selera w zalewie
    3 jajka ugotowane na twardo
    pęczek szczypiorku
    5 łyżek sosu czosnkowego
    dodatkowo:
    sezam
    białko

Drożdzowy kwiat - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku, dodajemy cukier i sól, odstawiamy na 20 min. Masło roztapiamy, dodajemy, wbijamy jajko, mieszamy. Stopniowo wsypujemy mąkę, wyrabiamy aż ciasto nie będzie się kleić do rąk. Odstawiamy na 30 min.
  • 2. Pęczak gotujemy 20 min an wolnym ogniu. Jajka i szczypiorek szatkujemy, dodajemy do kaszy. Selera odsączamy, dodajemy. Polewamy sosem , dokładnie mieszamy.
  • 3. Formujemy kulki, które nadziewamy farszem, dokładnie zlepiamy.
    Układamy w kształcie kwiatu, blisko siebie, w okrągłej formie np do tarty( natłuszczamy ją).
    Smarujemy białkiem, posypujemy sezamem. Pieczemy 35 min w 180 stopniach C.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy