Drożdzowy kwiat - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku, dodajemy cukier i sól, odstawiamy na 20 min. Masło roztapiamy, dodajemy, wbijamy jajko, mieszamy. Stopniowo wsypujemy mąkę, wyrabiamy aż ciasto nie będzie się kleić do rąk. Odstawiamy na 30 min.
2.Pęczak gotujemy 20 min an wolnym ogniu. Jajka i szczypiorek szatkujemy, dodajemy do kaszy. Selera odsączamy, dodajemy. Polewamy sosem , dokładnie mieszamy.
3.Formujemy kulki, które nadziewamy farszem, dokładnie zlepiamy.
Układamy w kształcie kwiatu, blisko siebie, w okrągłej formie np do tarty( natłuszczamy ją).
Smarujemy białkiem, posypujemy sezamem. Pieczemy 35 min w 180 stopniach C.
Komentarze