Drożdżowe roladki z boczkiem

0 (0 ocen)

  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Na przekąskę lub kolację

  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - mąka pszenna: 750 gramów
    - jajka: 2 sztuki
    - drożdże: 50 gramów
    - mleko ciepłe: 1.5 szklanki
    - masło: 75 gramów
    - sól: 1 łyżeczka
    - boczek wędzony: 600 gramów
    - cebula: 2 sztuki

Drożdżowe roladki z boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Boczek i cebule pokroić w kostkę i podsmażyć najpierw boczek potem dodać cebulę i dalej podsmażać. Przestudzić, nadmiar wytopionego tłuszczu odlać. Drożdże rozrobić z 1/2 szklanki letniego mleka, dodać 1 łyżkę mąki i odstawić do wyrośnięcia. Masło roztopić i schłodzić. Mąkę przesiać do miski, dodać wyrośnięty rozczyn, resztę mleka, masło, 1 jajko, sól i wyrobić gładkie ciasto. Przykryć ciasto ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu ciasto jeszcze raz wyrobić, podzielić na dwie równe części.
  • Drożdżowe roladki z boczkiem 2. Każdą część rozwałkować na kwadratowy placek, wyłożyć jedną część farszu, rozsmarować go na placku i zawinąć w roladę. Kroić w poprzek na plastry o grubości 0,5 cm. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia zostawiając odstępy. Tak samo postępować z drugą częścią ciasta i farszu. Wszystkie roladki posmarować roztrzepanym drugim jajkiem. Roladki piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni z termoobiegiem przez 20 minut. Roladki smaczne są zarówno na ciepło jak i na zimno.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy