Drożdżowe roladki

0 (0 ocen)

Szybkie w wykonaniu pyszne drożdżowe roladki nadziewane czekoladą lub marmoladą

Składniki:

  • 0,5 kg mąki
    25dkg. margaryny
    1/4 szkl. mleka
    5 dkg. drożdży
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 jajko
    2 żółtka
    3 łyżki kwaśnej śmietany
    1/4 szklanki cukru
    cukier waniliowy
    pół łyżeczki soli
    DODATKOWO:
    marmolada albo czekolada ( jako nadzienie )
    roztrzepane jajko do posmarowania roladek

Drożdżowe roladki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W letnim mleku rozpuścić drożdże , dodać łyżkę cukru i 2 łyżki mąki , rozczyn postawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia . W dużej misce - z margaryny , mąki , proszku do pieczenia i cukru waniliowego, soli zrobić kruszonkę , dodać rozczyn , jajko +żółtka i śmietanę , ciasto wyrobić na gładką masę , odstawić do wyrośnięcia . Z wyrośniętego ciasta wałkować prostokąty o grubości około 0,5 cm. smarować marmoladą albo czekoladą , zwijać roladki i kroić na mniejsze kawałki , poczekać aż wyrosną . Wyrośnięte roladki smarować roztrzepanym jajkiem , piec na złoty kolor , około 30 minut w temp. 175-180*C

Porady

Ciasto wyrabiamy krótko ( nie jak tradycyjne drożdżowe ciasto ) do dokładnego połączenia składników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy