Drożdżowe bułeczki z kurkumą - filmik krok po kroku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z drożdży zrobić rozczyn: drożdże rozetrzeć z cukrem, połową wody i kilkoma łyżkami mąki. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
2.Wyrośnięty rozczyn połączyć z resztą mąki, startym żółtym serem, 1 łyżką kurkumy, 3 łyżkami oleju, resztą wody, 1 jajkiem oraz solą. Wyrabiamy ciasto. Następnie odstawiamy je do wyrośnięcia. Aby szybciej urosło, miskę z ciastem można włożyć do piekarnika nagrzanego na 50°C.
3.Gdy ciasto wyrośnie, rozwałkować je i foremką lub szklanką wycinać kółka. Bułeczki posmarować rozbełtanym jajkiem i nakłuć je widelcem.
Piec 6-8 minut w temp. 250°C.
Komentarze