Dorsz w cieście piwnym

0 (0 ocen)

Ryby polecam nie tylko na piątkowy obiad. Powinniśmy je jeść co najmniej 3-4 razy w tygodniu. Dzisiaj chcę Wam zaproponować dorsza w cieście piwnym.

Składniki:


  • 400 g filetów z dorsza (u mnie świeży)
    sól, pieprz do smaku
    sok z cytryny
    Ciasto piwne
    1 szkl mąki pszennej
    2 łyżki kaszki kukurydzianej
    1 jajko
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    3/4 szkl jasnego piwa
    2 łyżki oleju
    sól
    olej do smażenia

Dorsz w cieście piwnym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dorsza umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Skropić sokiem z cytryny oraz posypać solą i pieprzem z dwóch stron. Zamarynowaną rybę owinąć folią spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. Wszystkie składniki ciasta zmiksować na gładkie i jednolite ciasto, odłożyć na pół godziny do lodówki. Na patelni rozgrzać sporą ilość oleju około 1-1,5 cm. Dorsza zanurzyć w cieście i smażyć na złoto z dwóch stron. Po usmażeniu przełożyć na ręcznik papierowy do odsączenia z nadmiaru tłuszczu.

Komentarze

Podobne przepisy