Colesław to nic innego jak surówka z białej kapusty, która z czasem nabrała wielu odmian. Ta wersja jest nieco inna za sprawą prażonych nasion kopru włoskiego
20 min
Dla 4 osób
Składniki:
3 łyżki majonezu
sok z 1 cytryny
1 mała cebula
1 marchewka
400 g białej kapusty
2 łyżeczki soli
2 łyżeczki czarnego pieprzu
1 łyżeczka brązowego cukru
4 łyżki nasion kopru włoskiego
Domowy colesław - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Przesypujemy do miski i delikatnie solimy.
2.Kapustę obieramy z wierzchniej warstwy liści, wycinamy głąb. Kroimy całość w średniej grubości paski, wsypujemy do miski i przesypujemy solą.
3.Marchewkę obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Startą marchewkę dodajemy do miski z kapustą i cebulą , dosypujemy pieprz , majonez i mieszamy do połączenia składników rękami
4.Do wymieszanej surówki dodajemy sok z 1 cytryny, mieszamy i doprawiamy.
5.Na suchej patelni prażymy nasiona kopru włoskiego, po uprażeniu chwilę studzimy i posypujemy surówkę. Do każdej porcji dodajemy odrobinę natki pietruszki i plasterek cytryny
Komentarze