domowy colesław

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 4 osób

Colesław to nic innego jak surówka z białej kapusty, która z czasem nabrała wielu odmian. Ta wersja jest nieco inna za sprawą prażonych nasion kopru włoskiego

  • 20 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 3 łyżki majonezu
    sok z 1 cytryny
    1 mała cebula
    1 marchewka
    400 g białej kapusty
    2 łyżeczki soli
    2 łyżeczki czarnego pieprzu
    1 łyżeczka brązowego cukru
    4 łyżki nasion kopru włoskiego

    cytryna i natka pietruszki do przybrania

Domowy colesław - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Przesypujemy do miski i delikatnie solimy.
  • 2. Kapustę obieramy z wierzchniej warstwy liści, wycinamy głąb. Kroimy całość w średniej grubości paski, wsypujemy do miski i przesypujemy solą.
  • 3. Marchewkę obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Startą marchewkę dodajemy do miski z kapustą i cebulą , dosypujemy pieprz , majonez i mieszamy do połączenia składników rękami
  • 4. Do wymieszanej surówki dodajemy sok z 1 cytryny, mieszamy i doprawiamy.
  • 5. Na suchej patelni prażymy nasiona kopru włoskiego, po uprażeniu chwilę studzimy i posypujemy surówkę. Do każdej porcji dodajemy odrobinę natki pietruszki i plasterek cytryny

Komentarze

Podobne przepisy