Domowy chlebek

0 (0 ocen)

  • 60 min

Znalazłam przypadkiem wśród przepisów mamy.

  • 60 min

Składniki:

  • 0.5 kg.mąki,
    1 szkl.otrąb owsianych (mogą być pszenne)
    garść siemienia lnianego,
    garść pestek słonecznika,
    50g. drożdży,
    0.5l. mleka,
    płaska łyżka soli.

Domowy chlebek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko podgrzać do temp. ok.30 st.C Rozpuścić w nim drożdże. Mąkę, otręby, siemię i pestki słonecznika wymieszać w misce, dodać rozrobione drożdże, sól i wymieszać.
    Wyrobić ciasto, przykryć lnianą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
  • image-1jqnnxu 2. Gdy wyrośnie, lekko wyrobić i przełożyć do wysmarowanej olejem formy.
    Odstawić do ponownego wyrośnięcia. Następnie wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec ok.20min. w 250 st.C

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy