Domowy biały serek

0 (0 ocen)

  • 8 godz.
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Nie ma nic lepszego niż robienie samemu to co dziś można kupić gotowe. Zagłębić się w to jak powstają pewne produkty które dziś idziemy do sklepu i kupujemy :)

  • 8 godz.
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - 1 litr mleka wiejskiego od krowy
    - 3/4 szklanki mleka pasteryzowanego
    - pomidorek i szczypiorek

Domowy biały serek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • twarożek 1. Mleko od krowy przelewamy do litrowego słoika i odstawiamy na 1-2 dni w temperaturze pokojowej. Kiedy zbierze nam się na wierzchu śmietana zbieramy ją do małego pojemniczka. Do garnka wlewamy mleko pasteryzowane, gotujemy. Kiedy zacznie się podnosić dodajemy mleko od krowy. Zagotowujemy i odstawiamy do przestygnięcia. Następnie przelewamy je przez gęste sitko bądź sitko wyłożone gazą. Zostawiamy na noc w lodówce tak żeby serwatka wyciekła do garnka a serek się ukształtował. Podajemy z wcześniej zrobioną śmietaną oraz pomidorkiem i szczypiorkiem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy