Domowe kurczak-burgery

0 (0 ocen)

  • 20 min

Prawie wszystkie dzieci kochają fast food'y. Proponuję równie smaczną, ale zdrowszą wersję domową.

  • 20 min

Składniki:

  • 4 bułki do hamburgerów
    1 podwójna pierś kurczaka
    2 jajka
    2 czubate łyżki mąki
    przyprawa uniwersalna
    ser topiony „tost”
    sałata
    pomidor
    ketchup
    majonez

Domowe kurczak-burgery - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W miseczce roztrzepujemy jajka z majonezem i mąką oraz połową łyżeczki przyprawy uniwersalnej. Kurczaka kroimy w kostkę, wrzucamy do jajek i dokładnie mieszamy.
    Na gorącym tłuszczu smażymy małe, płaskie kotleciki. Smażymy na złoto z obu stron.
    Bułki kroimy na dwie kromki. Na spodach układamy po kotleciku drobiowym oraz plaster sera, a następnie zapiekamy w piekarniku. Górne części bułek podgrzewamy obok. Gdy już ser się rozpuści, wyciągamy burgery z piekarnika, nakładamy do każdego plaster pomidora, polewamy ketchupem i majonezem, układamy na wierzchu sałatę i przykrywamy górną częścią bułki. Jemy na ciepło od razu po przygotowaniu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy