Domowe burgery

0 (0 ocen)

  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Najlepsze zdrowe burgery

  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • - mięso mielone od szynki: 100 gramów
    - pomidor: 2 plastry
    - ogórek: 2 plastry
    - sałata (liść): 1 sztuka
    - świeży rozmaryn (gałązka): 1 sztuka
    - natka pietruszka: 1 łyżeczka
    - szczypiorek: 1 łyżeczka
    - jogurt grecki: 1 łyżka
    - ketchup: 1 łyżeczka
    - sól, pieprz (do smaku): 1 gram
    - rukola - liście (garść): 1 sztuka
    - bułka hamburgerowa: 1 sztuka

Domowe burgery - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. mięso mielone doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Lepimy kulki i rozplaszczamy w dłoniach. Rozgrzewamy patelnie grillową i następnie grilujemy burgery aż powstaną ciemne pasy od patelni.
    Na zwykłej patelni podgrzewamy bułkę. Ciepłą bułkę smarujemy jogurtem naturalnym oraz łyżeczką ketchupu, na to układamy sałatę, burgera, pomidor,rukolę, ogórek, i poskubaną zieloną pietruszkę oraz szczypiorek. Robimy kleksa z jogurtu na samym wierzchu, dodajemy gałązkę rozmarynu i przykrywamy bułką.
    Smacznego.

Komentarze

Podobne przepisy