Domowe batoniki musli

0 (0 ocen)

Pyszny sposób na wykorzystanie resztek bakalii :) Polecam

Składniki:

  • 1 szklanka otrębów pszennych
    1 szklanka otrębów żytnich
    1/2 szklanki pestek z dyni
    1/2 szklanki nasion słonecznika
    1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
    1/2 szklanki ziaren sezamu
    1/2 szklanki pokrojonych śliwek suszonych
    1/2 szklanki rodzynek
    500 ml mleka skondensowanego

    Polewa:
    1/2 kostki masła
    1 szklanki cukru
    2 łyżki kakao
    1/4 szklanki mleka

Domowe batoniki musli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki wsypuję do miski i mieszam ze sobą. Wlewam mleko skondensowane, wymieszam i przekładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 150'C na 50 min. Po tym czasie wyjmuję, studzę i polewam polewą czekoladową, którą wcześniej podgrzewam do połączenia się składników.

Porady

Aby batony były naprawdę chrupiące, należy dodać ok szklanki płatków kukurydzianych. Polewę można zastąpić miodem lub zupełnie pominąć

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy