Domowe bagietki

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 10 min

Można je wykorzystać do kanapek lub zapiekanek. Wykonanie jest proste i wymaga niewiele pracy.

  • 2 godz. 10 min

Składniki:

  • Ciasto:
    - 6 g suchych drożdży
    - łyżeczka cukru
    - łyżeczka soli
    - 180 ml letniej wody
    - 20 g masła
    - jajko
    - ok. 3 szkl. mąki pszennej

    Dodatkowo:
    - rozkłócone jajko do smarowania
    - opcjonalnie sezam, płatki owsiane, mak

Domowe bagietki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-01ur687 1. Masło topimy. W letniej wodzie rozpuszczamy drożdże i pozostałe składniki. Dodajemy stopniowo mąkę wyrabiając ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
  • image-10tf3i6 2. Ciasto dzielimy na 3 części. Formujemy bagietki. Kładziemy na blaszce i delikatnie spłaszczamy. Odstawiamy pod przykryciem na kolejną godzinę.
  • image-08t23jv 3. Tuż przed włożeniem do peikarnika, bagietki smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy ulubionymi dodatkami. Pieczemy 10-15 minut w temp. 220 stopni.

Porady

Im ciasto "luźniejsze", tym bagietki wyjdą bardziej miękkie.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy