Deser ryżowy z jabłkową nutą

0 (0 ocen)

  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Smaki mojego dzieciństwa:) Smacznego!

  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:


  • - ryż długoziarnisty: 2 szklanki
    - jabłka: 1.5 kilograma
    - jajka: 4 sztuki
    - cukier: 1 szklanka
    - laska wanilii: 1 sztuka
    - sól: 1 łyżeczka
    - śmietana kwaśna: 1 opakowanie
    - mleko świeże: 1 litr
    - masło: 1 łyżka

Deser ryżowy z jabłkową nutą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ustaw piekarnik na 160 stopni C. Ugotuj ryż na mleku z dodatkiem soli i miąższu wanilii, aż wchłonie cały płyn i będzie miękki. Przełóż do innego naczynia do ostygnięcia.
  • 2. Umyj i obierz jabłka i zetrzyj je na tarce o grubych oczkach. Przełóż całość do rondla, zagotuj i odparuj nadmiar soku. Jeśli jabłka są kwaśne, można dodać łyżkę cukru.
  • 3. Ubij białka na sztywno, ubijaj dalej stopniowo dodając cukier. Na koniec wymieszaj z całością żółtka.
  • 4. Wlej jajka do ryżu i dobrze wymieszaj rozbijając grudki ryżu. Połowę ryżu wyłóż do wysmarowanej masłem tortownicy o średnicy 26 cm. Wyłóż na ryż jabłka, a potem resztę ryżu, ubij całość. Piecz całość 50 min, lub do momentu, kiedy ryż się zarumieni. Po upieczeniu przykryj tortownicę folią aluminiową, w ten sposób również przechowuj całość. Podawaj z kleksem kwaśnej śmietany. Smacznego:)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy