Deser ryżowy z jabłkową nutą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ustaw piekarnik na 160 stopni C. Ugotuj ryż na mleku z dodatkiem soli i miąższu wanilii, aż wchłonie cały płyn i będzie miękki. Przełóż do innego naczynia do ostygnięcia.
2.Umyj i obierz jabłka i zetrzyj je na tarce o grubych oczkach. Przełóż całość do rondla, zagotuj i odparuj nadmiar soku. Jeśli jabłka są kwaśne, można dodać łyżkę cukru.
3.Ubij białka na sztywno, ubijaj dalej stopniowo dodając cukier. Na koniec wymieszaj z całością żółtka.
4.Wlej jajka do ryżu i dobrze wymieszaj rozbijając grudki ryżu. Połowę ryżu wyłóż do wysmarowanej masłem tortownicy o średnicy 26 cm. Wyłóż na ryż jabłka, a potem resztę ryżu, ubij całość. Piecz całość 50 min, lub do momentu, kiedy ryż się zarumieni. Po upieczeniu przykryj tortownicę folią aluminiową, w ten sposób również przechowuj całość. Podawaj z kleksem kwaśnej śmietany. Smacznego:)
Komentarze