Deser ryżowo - pomarańczowy

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Deser jest bardzo smaczny, rodzinka była nim zachwycona.

  • 60 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Do ugotowania ryżu
    ryż - 200 g
    cukier - 7 łyżeczek
    cukier waniliowy - 1 łyżeczka
    imbir- szczypta
    cynamon - 0,5 łyżeczki
    woda - 600 ml
    goździki - 12 sztuk
    Dodatkowo
    sok pomarańczowy z cząsteczkami miąższu - 3 małe szkl

Deser ryżowo - pomarańczowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do rondla wlać wodę, dodać przyprawy i oba cukry, zagotować.
  • Deser ryżowo - pomarańczowy 2. Następnie wsypać ryż, mieszając na wolnym ogniu ugotować do miękkości. Usunąć z ugotowanego ryżu, goździki.
  • Deser ryżowo - pomarańczowy 3. Ryż przełożyć do wysokiego naczynia, zblendować, następnie dodawać po szklance soku, zblendować.
  • Deser ryżowo - pomarańczowy 4. Przelać deser do pucharków, posypać szczyptą cynamonu, odstawić na 25 minut do lodówki.

Komentarze

Podobne przepisy