Zrobiłam ten deser dla gości, nikt nie odgadł jakie sami kryją się w środku.\ A kryje się między innymi młoda marchewka, która jest niewyczuwalna w smaku.
Składniki:
na 6 pucharków:
6 młodych marchewek
pół kg truskawek
2 banany
2 galaretki truskawkowa i cytrynowa
cukier waniliowy
opakowanie ciasta francuskiego
łyżka cukru
6 kostek białej czekolady
1.Ciasto francuskie kroimy na małe kwadraciki, posypujemy cukrem pieczemy 20 min w 180 stopniach. Studzimy.
2.Marchewki myjemy, gotujemy z cukrem waniliowym do miękkości.Odcedzamy. Blendujemy na gładką masę. Galaretkę cytrynową rozpuszczamy w szklance wody , dodajemy do marchewki,mieszamy, odstawiamy do stężenia.
3.Truskawki kroimy w kostkę, rozpuszczamy galaretkę truskawkową, mieszamy odstawiamy do lekkiego stężenia.
Banany kroimy w talarki.
4.Na dnie pucharka sypiemy kostki francuskie, przykrywamy, musem marchewkowym, układamy warstwę bananów, po czym zalewamy galaretką. Odstawiamy do lodówki. Oprószamy startą czekoladą.
Komentarze