deser Kubuś

0 (0 ocen)

Zrobiłam ten deser dla gości, nikt nie odgadł jakie sami kryją się w środku.\ A kryje się między innymi młoda marchewka, która jest niewyczuwalna w smaku.

Składniki:

  • na 6 pucharków:
    6 młodych marchewek
    pół kg truskawek
    2 banany
    2 galaretki truskawkowa i cytrynowa
    cukier waniliowy
    opakowanie ciasta francuskiego
    łyżka cukru
    6 kostek białej czekolady

Deser kubuś - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto francuskie kroimy na małe kwadraciki, posypujemy cukrem pieczemy 20 min w 180 stopniach. Studzimy.
  • 2. Marchewki myjemy, gotujemy z cukrem waniliowym do miękkości.Odcedzamy. Blendujemy na gładką masę. Galaretkę cytrynową rozpuszczamy w szklance wody , dodajemy do marchewki,mieszamy, odstawiamy do stężenia.
  • 3. Truskawki kroimy w kostkę, rozpuszczamy galaretkę truskawkową, mieszamy odstawiamy do lekkiego stężenia.
    Banany kroimy w talarki.
  • 4. Na dnie pucharka sypiemy kostki francuskie, przykrywamy, musem marchewkowym, układamy warstwę bananów, po czym zalewamy galaretką. Odstawiamy do lodówki. Oprószamy startą czekoladą.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy